Jak wybierać drewno kominkowe?

Drewno kominkowe powinno być starannie wybrane, przygotowane i przechowywane. Najczęściej polecane jest drewno drzew liściastych, ponieważ pali się równomiernie, zawiera mało żywicy i nie tworzy dużej ilości dymu.

Wartość opałowa to czynnik, na który trzeba zwracać uwagę wybierając drewno do kominka. To ona w dużej mierze decyduje o tym, jak duży będzie płomień w kominku oraz ile będzie można uzyskać z niego ciepła jak i również ile zostanie wytworzonego dymu podczas spalania.

Główną cechą, na którą powinno się zwracać uwagę przy wyborze drewna kominkowego jest jego twardość. Najkorzystniejsze jest drewno twarde, ponieważ daje więcej ciepła, mimo wytwarzanego małego płomienia. Dzięki temu spala się wolniej i nie ma konieczności częstego dokładania do kominka. Drewno takie można otrzymać z grabu, dębu czy buku. Jest ono droższe niż miękkie, lecz wystarcza na dłużej i na pewno będzie zajmować mniej miejsca.

Wartość opałowa drewna w dużej mierze zależy również od jego wilgotności. Wiadome jest, że drewno mokre nie będzie wydajne.

Inną cechą, na którą warto zwrócić uwagę przy wyborze drewna kominkowego jest udział procentowy kory. Jest ona gorszym materiałem na opał od drewna. W związku z tym powinno się kupować drewno z małą jej zawartością.

Niewątpliwie ważna jest też szybkość przesychania w przypadku świeżo ściętego drewna. Cecha ta określa po jakim czasie będzie odpowiednie do palenia w kominku. Różnice są bardzo duże – od kilku miesięcy w przypadku brzozy aż do trzech lat, kiedy mamy do czynienia z dębem.

Ostatnią cechą drewna jest gęstość. To ona głównie wpływa na jego kaloryczność oraz wartość energetyczną. Gęstość drewna zależy głównie od zawartości wody, wieku drzewa jak i warunków w jakich rosło.

Przechowywanie drewna jest równie ważne oraz wpływa na jego kaloryczność. Najlepiej przechowywać je w miejscu zadaszonym oraz na paletach, aby odseparować drewno od ziemi i wilgoci. Miejsce to powinno również zapewniać odpowiedni przewiew.

Drewno kominkowe można też przygotować samemu. Należy zaopatrzyć się w odpowiednie urządzenia. Zadanie z pewnością ułatwią pilarki, ale również rozdrabniacze i rozłupywarki, które doskonale zastąpią tradycyjną siekierę.

Najlepszymi i najbardziej kalorycznymi gatunkami drzewa są twarde: grab, jesion, buk. Wartościowe też są drzewa owocowe, a szczególnie śliwa, jabłoń i grusza.

 Pełna oferta rozdrabniaczy i rozłupywarek dostępna na TEJ STRONIE.

 Pełna oferta pilarek dostępna na TEJ STRONIE.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

Facebook

SKLEP