Ostrzenie noża w kosiarce spalinowej i elektrycznej

jak-naostrzyc-noz-w-kosiarce-salinowej-i-elektrycznej

Dobrze utrzymany i świetnie wyglądający trawnik znacząco poprawia wygląd otoczenia domu i przynosi satysfakcję jego właścicielowi. Pielęgnacja trawnika wiąże się z dwoma podstawowymi zabiegami: koszeniem i nawadnianiem. Trawa dobrze znosi, a wręcz wymaga częstego koszenia, najlepiej się prezentuje krótko przycięta na ok. 3 cm lub krócej w zależności od gatunku.

Ostre cięcie

Zadowalające rezultaty koszenia uzyska się, wykonując je ostrym narzędziem, ponieważ nóż kosiarki ulega szybkiemu stępieniu wskutek jego pracy tuż nad piaszczystym podłożem z dużą prędkością obrotową, która wynosi ok. 3000 obr./min, dlatego należy pamiętać o jego regularnym ostrzeniu. Jeżeli nóż jest zużyty powyżej 1/3 jego szerokości trzeba go wymienić na nowy.
Skąd jednak wiedzieć, że nóż jest już tępy? Jeśli spojrzymy na połać murawy, zauważalny jest białawy nalot od postrzępionych, nierówno odciętych źdźbeł trawy. To wyraźny znak, że listwa tnąca nieczysto odcina trawę i należy naostrzyć nóż.

Kosiarka spalinowa

Przed przystąpieniem do ostrzenia noża należy wyłączyć silnik oraz zdjąć kapturek ze świecy zapłonowej. Przy odkręcaniu noża trzeba również pamiętać, by nie kłaść kosiarki spalinowej na boku lub tym bardziej „do góry nogami”, bowiem w sprzęcie znajduje się olej silnikowy, który przez odpowietrzenie skrzyni korbowej spłynie do gaźnika i filtra powietrza, przeniknie do tłumika lub zaleje świecę zapłonową. Jedyną bezpieczną pozycją do wymiany noża i innych czynności konserwacyjnych jest pozycja przechylona do tyłu na tylnych kołach, a przednimi kołami w górze nie odchylona na boki. Olej wtedy pozostanie w misce oleju i nie zanieczyści tłumika, świecy oraz gaźnika.

Kosiarka elektryczna

W przypadku odkręcania noża z kosiarki elektrycznej należy najpierw odłączyć sprzęt od zasilania. Ostrzenie noży w tego typu urządzeniach jest łatwiejsze niż w kosiarkach spalinowych: po pierwsze noże kosiarek elektrycznych zazwyczaj są dużo krótsze i lżejsze, a po drugie jest możliwość przechylenia jej na boki i „do góry nogami”, co ułatwia odkręcenie noża. Po ustawieniu sprzętu w tej pozycji można rozpocząć odkręcanie śruby odpowiednim kluczem sześciokątnym nr 13 lub 14 w lewo w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Czynność ta wymaga dużego wysiłku, gdyż nóż jest dokręcony z siłą aż 45 Nm. Przy tej czynności należy zablokować nóż ręką w rękawicy ochronnej lub blokadą. Warto skorzystać z pomocy drugiej osoby. Po poluzowaniu mocowania należy wyjąć śrubę noża, podkładki oraz nóż i wreszcie można przystąpić do jego naostrzenia.

Zasady ostrzenia noża kosiarki

Krawędzie tnące listwy noża znajdują się na jego końcach i z pewnością są zaokrąglone od piasku. Ostrzyć je trzeba na szlifierce lub pilnikiem do metalu pod kątem 20 do 30 stopni. Po naostrzeniu powinno się zawiesić nóż na otworze centralnym, np. na śrubokręcie dokonując wyważenia noża. Jeśli nie przechyla się w jakąkolwiek stronę, lecz wisi poziomo jest OK, jednak gdy przechyla się, np. w prawo to należy jeszcze lekko doszlifować jego prawe ostrze i tak aż do skutku. Z nożami do mielenia postępujemy tak samo, z tą różnicą, że ostrza tnące trzeba ostrzyć pod dwoma różnymi kątami.
Uwaga! Nigdy nie ostrzymy listwy tnących na całej długości! Zazwyczaj jest to kilka centymetrów.

O tym musisz pamiętać

Prawidłowo naostrzony i wyważony nóż można już zamocować, jednak powinno się to robić w odwrotnej kolejności, niż przy jego odkręcaniu pamiętając przy tym, aby uzupełnić lub wymienić przy okazji wszystkie elementy obsady noża, tj. podkładki, śruby i tuleje. Oczywiście czynności te wykonuje się jeśli zachodzi taka konieczność. Śrubę noża dokręcamy z siłą ok. 45 Nm – jest to szczególnie ważne, gdyż pełni on funkcję koła zamachowego i za słabo dokręcony nie pozwoli na uruchomienie silnika kosiarki, a nawet może się odkręcić. Patrząc z góry na kosiarkę nóż obraca się w prawo zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Większość noży tnących posiada tzw. „skrzydełka”, które nadają ściętej trawie energię wyrzutu – nóż zawsze musi być przykręcony „skrzydełkami” do góry.

Po tych wszystkich czynnościach można postawić kosiarkę na koła i znów jest gotowa do koszenia trawnika idealnie czystym cięciem, nie strzępiąc przy tym końcówek źdźbeł. Jeśli nie czujesz się na siłach, by wykonać tego typy czynności możesz skorzystać z usług naszych fachowców, którzy sprawnie i skutecznie naostrzą nóż w Twojej kosiarce. Skontaktuj się z naszym działem serwisowym i dowiedz się więcej!

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password

Facebook

SKLEP